Apasă aici pentru a revenii la pagina anterioarăHorea POENAR

Data nașterii : 1973-12-09


Click aici pentru a vizualiza Manuscrisul - Horea POENAR

 
(n. 9 decembrie 1973, Bunteşti/Bihor). Critic literar. Facultatea de Litere a UBB Cluj (1996). Debut absolut în Steaua (1994). Doctorat cu teza Concepte ale fenomenologiei între estetica generală şi estetica aplicată, 2005.

Volume: Cristian Popescu – filmat de îngeri, 2001; O plimbare de dimineaţă pe strada Sevandoni. O teorie a atitudinii critice, 2003; Dicţionarul Echinox. A-Z (coord.), 2004. Coautor la Dicţionar analitic de opere literare româneşti, vol. I-IV, 1998-2002 (coord. Ion Pop). În lucru Antologia de texte publicate în Echinox. 1968-2004.
 Premiul pentru debut al Filialei Cluja Uniunii Scriitorilor, 2002.

Membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj.

(hflpoe@yahoo.co.uk)


... Dacă privim ierahiile unei epoci, preferinţele unei culturi, ele sînt determinate de viziuni critice ce şi-au exercitat seducţia, ce continuă să farmece şi să manipuleze tăcut lectura, precum şi aranjarea cărţilor pe rafturi. Multă vreme canonul literaturii române a fost impus de o personalitate critică sau de alta, de la Maiorescu şi pînă la, eventual, Manolescu. Filonul postmodern (mai ales neconştientizat, nu cel anunţat cu zgomot într-o înţelegere îndoielnică, strecurîndu-se în modul de gîndire actual) obligă la renunţarea la o autoritate centrată, la privilegiul unei unice direcţii. Ca atare, vremurile nu par a fi propice unui Critic. […] Dacă autoritatea criticii nu mai poate fi identificată în autoritatea unui critic, această acceptare nu elimină o alta, mai importantă: literatura, în continuare, nu poate fi percepută decît prin actul critic (acum mai mult ca oricînd, după mutarea accentului de pe adevăr şi valoare pe interpretare). Un curs de istoria literaturii trebuie să înceapă printr-o istorie a criticii. (Echinox, 2001)

Apasă aici pentru a revenii la pagina anterioară