Apasă aici pentru a revenii la pagina anterioarăMia PĂDUREAN

Data nașterii : 1000-01-01


Click aici pentru a vizualiza Manuscrisul - Mia PĂDUREAN

(n. 18 august 1934, Cergăul Mare). Poetă, prozatoare. Trăieşte în Canada.

Absolventă a Liceului Pedagogic, de fete, din Blaj, a Şcolii de artă Dramatică – secţia regie, actorie, din Cluj. Cetăţean canadian de origine română. Provine dintr-o familie de români de viţă veche din zona Blajului, jud. Alba, cu strămoşi preoţi greco-catolici, militanţi şi luptători pentru eliberarea naţională a Transilvaniei.
 
 
Volume: Florile nu mor niciodată (premiul Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român – ASTRA); Amar şi nădejde; Petala ucigaşă – roman poliţist publicat sub pseudonim; Valurile destinului; Un actor pentru eternitateGheorghe Dinică, De ce am fugit de acasă?; Spini şi aureolă; Dunărea - poarta spre libertate;
Piese de teatru pentru copii şi adolescenţi: „Misterul lacului Sf. Ana”; „Călin” – adaptare scenică după Călin de M. Eminescu; „Trei Crai” – piesă religioasă; „Isus, Lumina Lumii”– inspirată din Biblie.
Corespondentă la periodicele: Adevărul de Cluj, Astra Blăjeană, Luceafărul (Montreal), Calea de Lumină (Montreal)
 
Este membră a Uniunii Scriitorilor din România, a Societăţii Scriitorilor Canadieni, a Academiei Româno-Americane de Arte şi Ştiinţe, a Asociaţiei de Studii Bizantine, membră de onoare ASTRA – Despărţământul Blaj, a Bordului de onoare al Polului cultural Clujean, membră fondatoare a revistei Danubius.
Diploma de onoare a Societăţii Literar Artistice „Sorin Titel” din Banat, Timişoara. Diplomă de merit a fundaţiei „ Alba Iulia 1918, pentru unitatea şi integrarea României”.

Regizor şi interpret în cadrul grupului folcloric „Româncuţele”, grup înregistrat în Repertoriul de Artă şi Patrimoniu din Canada.


Membră a Asociaţiei Scriitorilor de Limbă Română din Quebec (ASLRQ), Canada

Membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj

denisa@videotron.ca; denisa@realnet.ca

Apasă aici pentru a revenii la pagina anterioară