Apasă aici pentru a revenii la pagina anterioarăAndrei GAZSI

Data nașterii : 1950-10-01


Click aici pentru a vizualiza Manuscrisul - Andrei GAZSI

(n.1 octombrie 1950, Bucerdea-Grânoasă, judeţul: Alba). Poet.  Facultatea de Mecanică a Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Debut absolut: Cu poeme, în revista Tribuna din Cluj, 1989.

Volume:  Libertatea ca semn de carte, Limes, 2014 (poezie);  Cu alte cuvinte, Limes, 2017 (poezie); Câte o carte poștală pe lună, Școala Ardeleană, 2019 (poezie); Liziera, Limes, 2020 (poezie).
 
***
 
Volumul de versuri al lui Andrei Gazsi vorbește Cu alte cuvinte decât cele prăfuite ale rutinei cotidiene despre aventura interioară a unui poet pentru care autenticitatea și prospețimea nu rămân niște ținte indiferente. (Ovidiu Pecican)
 
Volumul lui Andrei Gazsi este unul deconcertant, e o demonstrație că poezia poate să sondeze până acolo unde lucrurile nu mai sunt ceea ce par a fi. (Adrian Alui Gheorghe, despre volumulCâte o carte poștală pe lună)
 
Andrei Gazsi stă departe și de experiența argheziană din Flori de mucigai, căci nu se lasă sedus de ispita de a sonda zonele joase, instinctuale, viscerale ale vieții, deși uneori îngroașă și el pensulația […]. El rezolvă oarecum «inginerește» lucrurile, cercetând lumea recluziunii la modul prozaic și rezervându-și impulsurile lirice pentru post-scriptumurile de la finele fiecărei cărți poștale trimisă mamei [...](Mircea Petean, desprevolumulCâte o carte poștală pe lună)
 
Apropierea de noul volum se poate face numai printr-o revizitare a conceptului de autenticitate. Însăși tehnica poetică de bază, enunțată în titlu, ideea de carte poștală, face parte din arsenalul literaturii autenticității. Considerat integral, Câte o carte poștală pe lună, acest titlu are și un iz penitenciar, trimițându-ne la un drept și la o îngrădire, totodată, ale deținuților de a comunica, controlat, cu cei aflați în libertate. Este, prin urmare, vorba despre o poezie cu subiect carceral, dar diferită de cea scrisă de sfinții închisorilor […](Viorel Mureșan)
 
Ce fel de poet e Andrei Gazsi? Poet urban? Nu. Poet transilvan? Nu. Poet meditativ? Nu sută la sută. Poet confesiv? Nici atât. Dar are câte ceva din toate aceste categorii. Poziția sa față de cititor e prietenoasă, înțelegătoare, total neostentativă. (Radu Ilarion Munteanu)

 

Apasă aici pentru a revenii la pagina anterioară