Apasă aici pentru a revenii la pagina anterioarăRadu ENESCU

Data nașterii : 1925-07-12


Nu exista Manuscris _ _ Radu ENESCU
(12 iulie 1925, Satu Mare – 23 iulie 1994, Oradea). Critic literar, eseist. Liceul Andrei Şaguna, Braşov. Facultatea de litere şi filosofie a Universităţii Cluj (1948). A făcut parte din Cercul literar de la Sibiu. Între 1949 şi 1951 lucrează la Biblioteca Universitară din Cluj, apoi ca profesor la licee clujene. Din 1957, redactor la revistele Tribuna şi Steaua. Din 1966, la Familia, Oradea.
Volume: Franz Kafka (monografie, 1968); Critică şi valoare (eseuri, 1973), Ab urbe condita (eseuri, 1985), Între două oceane (1986).
 
* * *
Monografia Franz Kafka a lui Radu Enescu nu e doar prima exegeza kafkiana din spatiul românesc, ci si unul din primele semne ale reacordarii literaturii române la literatura occidentala, dupa deceniile de proletcultism. Ca structura, ea e aproape clasica, incluzând o perspectiva asupra vietii si asupra „posteritatii“ lui Kafka si o ampla interpretare a operei. Biografia e contrasa la strictul necesar, dar ea contureaza cu precizie profilul spiritual al scriitorului si-l aseaza în contextul cultural – european si praghez – al epocii. […] Un eseu de „teorie a criticii“ sau de ontologie a „spiritului critic“ e Critica si valoare. Întrebarea de la care porneste Radu Enescu e cea obsesiva, privitoare la natura spiritului critic: tine acesta de arta sau de stiinta. […] Stilul lui Radu Enescu se releva abia în aceasta a doua carte si el consta într-o continua verva a ideii, nutrita de o eruditie tratata nonsalant. Unind demonstratia cu aforismul, argumentul larg cu fulguranta, Enescu are o scriitura vivace, captivanta si stralucitoare. Eruditia libera si juisanta de idee sunt si mai pregnant puse în valoare în Ab urbe condita, suita de eseuri pe teme atât de diverse încât devin surprinzatoare. Radu Enescu se comporta aici mai degraba ca un moralist, incitat la atitudine de cele mai diverse subiecte (e cea mai „montaigniana“ carte a lui), de la literatura de calatorie la istoria romana, de la Leonidas la rostul bibliotecarului si de la „spiritul hispanic“ la – alte – teme kafkiene. (Al. Cistelecan)

Apasă aici pentru a revenii la pagina anterioară