Apasă aici pentru a revenii la pagina anterioară


001_Viaţa literară la Cluj

Descarcă documentul
Volum editat de Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, la împlinirea a 45 de ani de Echinox şi a 65 de ani de existenţă a Filialei Cluj a USR, cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca.

Volumul de faţă rememorează cele mai importante momente ale vieţii literare instituţionalizate din Cluj, dar şi din Transilvania. Vorbesc în ea mai ales membrii Filialei clujene a Uniunii Scriitorilor. Înfiinţată în 1949, va împlini curând 65 de ani. Despre viaţa ei este vorba în primul rând, dar nu sunt lăsate deoparte nici rădăcinile interbelice.

Prima parte aşează în ordinea (aproximativ) cronologică a subiectului lor evocări, medalioane, amintiri despre întâmplări cu scriitori din redacţii de revistă şi edituri, cenacluri, cluburi şi asociaţii, texte de o mare diversitate de stil şi abordare, de la cele sobru-academice, la unele epic-ludice sau nostalgice. Partea a doua, Cronologie, transcrie cele mai însemnate evenimente legate de viaţa cărţilor şi a scriitorilor din zonă (Repere cronologice), iar într-o a doua secţiune, Evenimente la zi, ilustrează telegrafic viaţa Filialei din perioada 2005-2013. Am adăugat, ca anexe, Darea de seamă de la alegerile din 2009 şi o secţiune cu imagini din arhiva Filialei clujene (arhivă constituită treptat, de-a lungul proiectelor editoriale pe care le-am lansat şi îngrijit în cei peste opt ani petrecuţi în slujba breslei), din arhiva mea personală, dar şi din fototeca scriitorilor înşişi. Au trimis fotografii şi informaţii preţioase toţi autorii, arhiva Apostrof mi-a stat la îndemână, am primit calupuri (CD-uri) întregi dinspre Satu Mare (de la neobositul fotograf Ionică Moldovan), dar şi dinspre clujenii Ştefan Socaciu, fotograf împătimit, Vasile Lechinţan, istoric-arhivar la fel de împătimit, Amalia Lumei, Oana Pughineanu. Prin Lucia Mureşan şi Ion Brad, am avut acces la câteva fotografii semnate Ion Miclea.

Sunt reproduse multe imagini cu o anume încărcătură istorică, de document. Acestea, împreună cu alte sute de imagini din viaţa literară ardeleană vor fi arhivate pe un DVD aniversar, în 2014, însoţind Dicţionarul scriitorilor ardeleni (aflat pe masa mea de lucru). (Irina Petraş)


Categoria : Editoriale
Data adăugării : 2013-08-15
Apasă aici pentru a adauga produsul în coşul dumneavoastră de cumpărături


Recomandă unui prieten

846 afișări