Apasă aici pentru a revenii la pagina anterioară


006_Locuirea_cu_stil

Descarcă documentul
Locuirea cu stil urmăreşte mai multe lucruri în acelaşi timp. Mai întâi, numără locuri ale memoriei culturale, aşadar încăperi, case, străzi, grădini prin care au trecut, lăsând urme, oameni de cultură păstrați în memoria comunitară. Apoi, înregistrează semne ale recunoştinței postume: monumente, plăci comemorative, statui. Nu în cele din urmă, adaugă detalii legate de frumusețea

cel mai adesea ignorată a locurilor prin care trecem în goana îndatoririlor de zi cu zi. Toate acestea înmagazinează un stil. Cunoaşterea lor poate încărca viața noastră cotidiană cu culori, forme, chiar miresme. Să reconstitui ori să întreții o atmosferă e o datorie care ar trebui să ne fie de la sine înțeleasă.

Fiindcă locurile memoriei culturale stau unele lângă altele, întrețesute, într‐o devălmăşie sinonimă cu Istoria însăşi, albumul nu organizează imaginile nici cronologic, nici în alt fel. El propune anume o peregrinare labirintică printre semnele trecutului care ne populează prezentul. În limitele celor două sute de pagini, nu promite, desigur, exhaustivitate. Este un itinerar dintre nenumăratele

posibile. Cele mai multe imagini au legătură cu Clujul, dar viața culturală n‐a fost niciodată una închisă în granițe strâmte – dimpotrivă, deschiderea şi cuprinderea îi intră firesc în portret –, de aceea multe informații trimit spre toată Transilvania culturală.

Albumul este completat de un mic indice de nume vizând „personajele” acestei cărți, oameni şi locuri, în egală măsură. Le reține mai ales pe cele pomenite, într‐un fel sau altul, în album. O succintă bibliografie (selectivă) indică sursele informațiilor.

Categoria : Editoriale
Data adăugării : 2011-01-06
Apasă aici pentru a adauga produsul în coşul dumneavoastră de cumpărături


Recomandă unui prieten

869 afișări