Apasă aici pentru a revenii la pagina anterioară











Ioan POP-CURŞEU

Data nașterii : 1978-02-04


Nu exista Manuscris _ _ Ioan POP-CURŞEU












 (n. 4 februarie 1978, Ocna-Mureş). Eseist, traducător. Facultatea de Litere a UBB Cluj (2000). Masterat de Literatură română, literatură comparată şi teoria literaturii, 2002. Doctorand la Universitatea din Geneva şi la UBB (cu tezaMagie şi vrăjitorie în cultura română).

Volume: Nu ştie stânga ce face dreapta, 2004; Baudelaire, la plural, 2008; Vasile Bologa (1859-1944). Studiu monografic, 2010; Magie şi vrăjitorie în cultura română, 2013.
A publicat de asemenea cronici şi articole în reviste de cultura ca Apostrof, Tribuna, Steaua, Vatra.
Traduceri în colaborare cu Ştefana Pop-Curşeu: Jean Cuisenier, Mémoire des Carpathes. Dans la Roumanie millénaire, un regard intérieur – Memoria Carpaţilor. În România milenară, o privire interioară, 2002; Patrick Deville, La femme parfaite – Femeia perfectă, 2002; Lucian Blaga, În marea trecere – Le Grand passage, Marseille, Editions Autres Temps, 2003; Gustave Thibon, Diagnostics – Diagnostic, 2004; Ion Pop, Descoperirea ochiului – La découverte de l’œil, Saint Nazaire, Editions MEET, 2005; Gilles Deleuze, Cinema 1. Imaginea-mişcare, 2012 etc.

* * *
Magie şi vrăjitorie în cultura română, acest melting-pot de metode şi de surse, e o reuşită din orice unghi l-ai privi, datorită capacităţii sintetice a autorului. Fostă teză de doctorat, încheiată acum câţiva ani la Cluj, cartea e rodul unei documentări de peste un deceniu. Ioan Pop-Curşeu a citit şi a văzut, într-adevăr, totul cu privire la subiectul său. Bibliografia de specialitate, adusă la zi, e depăşită doar de curiozitatea (cu totul neobişnuită la un cercetător de azi) pentru documentele vechi, de interes literar-cultural sau istoric-politic, cu privire la „instituţia” vrăjitoriei în Evul Mediu românesc. Pe lângă scotocirea prin arhive, volumul atestă impresionanta muncă de teren a unui intelectual tânăr care nu se teme (de) şi nu dispreţuieşte factologicul: Ioan Pop-Curşeu a cules informaţii din mediul rural (câteva anecdote foarte pitoreşti îşi au originea chiar în localitatea natală a cercetătorului, Ocoliş) şi a strâns material iconografic din peste 500 de biserici. Toate aceste surse se topesc firesc într-o naraţiune dotată cu ritm, nerv şi expresivitate. (Alex Goldiş)


(ioancurseu@yahoo.com)

Apasă aici pentru a revenii la pagina anterioară