Apasă aici pentru a revenii la pagina anterioarăDan CĂILEAN

Data nașterii : 1953-11-11


Click aici pentru a vizualiza Manuscrisul - Dan CĂILEAN

Dan Victor CĂILEAN
(n. 11 noiembrie 1953, Cluj-Napoca). Prozator. Institutul Politehnic Iasi, Facultatea de Mecanică (1977).
Volume: A doua latură a cercului, roman, 2012; Stabilopozii, roman, 2014; Sinenomia, roman, 2015; Porunca 8, roman, 2018.
Prezent în Antologia „Prietenii literare Cluj-Napoca – Baia Mare” 2016.
Premiul II, pentru romanul Stabilopozii,la Concursul Național de proză, Ioan Slavici, ediția a III-a, 2015.
A publicat in revistele Luceafărul de Dimineață si Tribuna.
Membru al Cenaclului UBB din Cluj-Napoca, condus de poetul Ion Mureșan.
***
„Cu un discurs dinamic, lipsit de excese şi digresiuni, romanul lui Dan Căilean (Porunca 8) reprezintă un joc ficţional elaborat pe reversul celei de-⁠a opta porunci transmise de Dumnezeu lui Moise, încurajat de practici contemporane, dar valid indiferent de epocă, proiectat cu precizie şi rafinament într-⁠o serie hibridă de convenţii literare, de la satiră şi distopie la thriller politic, ce reclamă simultan lejeritate şi reflecţie. Pe de altă parte, romanul e o inteligentă oglindă satirică, în care fiecare dintre cititori se reflectă aşa cum el doreşte.” (Constantina Raveca Buleu, Contemporanul nr.8, 2018)
„Prozatorul scrie cu multă dezinvoltură, narează cu voie bună, având mereu în colțul buzelor un zâmbet, hai să zicem, ștrengăresc, molipsitor.” (Constantin Cubleșan, Tribuna nr.401, 2019)
„Aceste caracteristici fac din el un autor de ficțiuni inteligente, chiar seducătoare, ingenioase, dar care își vădesc natura de constructe intelectuale.” (Ovidiu Pecican, Familia nr. 2, 2019)
„Proza pe care o practică este alertă, scrisă cursiv, fără stridenţe, subiectele sunt surprinzătoare, iar apetenţa sa pentru fantastic merită subliniată” (Victor Cubleșan, Steaua nr. 2, 2018).
„Cu o apetență fantastică pentru povestit, redând lectorului plăcerea lecturii și așezându-l la distanța necesară de ficțional, cu ancorele evidențelor aruncate, Dan Căilean propune o lucrare matură. O lucrare care merită multă atenție din partea criticii, cu atât mai mult cu cât literatura română are nevoie de actualizarea și dezvoltarea dimensiunii sale distopice.” (Adrian Lesenciuc, Hyperion nr. 4-5-6, 2019)
„E un mânuitor, care îşi conduce cu delicateţe, pe nevăzute, ca orice adevărat păpuşar, personajele, la rândul lor păpuşari.” (Alice Valeria Micu, Caiete Silvane nr. 145, 2017)
„Originalitatea scriitorului, dacă e s-o căutăm cu orice preț, stă în formula postmodernă de construcție, un mixaj între proza realității, care e reportajul, narațiunea de tip polițist și povestea onirică.” (Viorel Mureșan, Caiete Silvane nr.164, 2018)
„Concluzionând, putem spune că Dan Căilean este un prozator autentic, care ar merita să fie aşezat la locul ce i se cuvine, defel mărginaş, în “tabloul mendeleevian” al literaturii române contemporane.” (Ioan Pavel Azap, Luceafărul de dimineață nr. 10, 2016)
„Din punctul de vedere pe care mi-am propus să-l urmăresc aici [...], consider că avem de-a face cu un autor ingenios, care dă de gândit dacă e citit cu maturitatea pe care profunzimea ideilor lui narate relativ simplu, [...] o reclamă. Fără această maturitate, citit cu neglijență [...], autorul ar putea fi ratat în ceea ce văd eu a fi miezul scriiturii sale ˗ efectul magic.” (Vianu Mureșan, Discobolul nr. 226-227-228, 2016)
 
 
dan_cailean@yahoo.com  
(+40) 755 020 600

 

Apasă aici pentru a revenii la pagina anterioară