Apasă aici pentru a revenii la pagina anterioarăAttila BENŐ

Data nașterii : 1968-05-10


Nu exista Manuscris _ _ Attila BENŐ
(n. 10 mai 1968, Târgu-Mureş. Liceul de Matematică-Fizică ”Alexandru Papiu Ilarian” (specializarea: istorie-filologie) în anul 1987. Universitatea “Babeş-Bolyai” Cluj–Napoca, Facultatea de Litere (specializarea: maghiară-engleză), 1995. Debut editorial în 1995 cu volumul de versuri „Csontkalitka”, la Editura Kriterion.Cadru didactic la Catedra de limba şi cultura maghiară în cadrul Facultăţii de Litere din 1999. În mai 2000 a susţinut teza de doctorat ”Interferfenţe semantice în contactul lingvisitc româno-maghiar” cu distincţia ”summa cum laude” la Universitatea Babeş-Bolyai. Director executiv al Institutului de Lingvistică ”SzabóT. Attila” din Cluj-Napoca din anul 2001.
 
Volume: „Visszaterérintés” (Editura Mentor, Tg-Mureş, 1997); “Egy nap és a többi”, Editura Erdélyi Híradó, Cluj, 2005; “A kórus és a kutyák”, 2011.
Poeziile sale au fost republicate în mai multe antologii de literatura maghiară din Transilvania: Fagyöngy, Erdélyi Szép Szó, Ezred évköny, precum şi în ediţia bilingvă: Un pahar cu luminăPohárnyi fény(Poeţi contemporani clujeni). A publicat poezii în reviste literare din ţară şi din străinătate: Agria (Eger, Ungaria) Bárka (Békéscsaba,Ungaria), Bécsi Napló(Viena), Forrás (Kecskemét), Helikon (Cluj), Holmi (Budapesta), Látó (Tg-Mureş), Magyar Napló (Budapesta), Parnasszus (Budapesta), Poesis International, Székelyföld (Miercurea Ciuc), Szőrös Kő (Bratislava), Tiszatáj (Seghedin), Várad (Oradea) .
În anul 2012 volumul său de eseuri „A dolgok másik neve” a fost distins cu Premiul „Bretter György” pentru eseu de Uniunea Scriitorilor din România (Filiala Cluj).

attilabe@yahoo.com;

 

Apasă aici pentru a revenii la pagina anterioară