Apasă aici pentru a revenii la pagina anterioară


0 aaa Evenimente la zi 2023


Aniversări importante

Echinox 55: 1968-2023

Dimitrie Cantemir, 1673-1723

Centenarul nașterii: Eta Boeriu, Victor Felea, Ion Caraion, Haralamb Zincă, Constantin Țoiu, Monica Lovinescu

Centenarul morții: Dem. Demetrescu‑Buzău (Urmuz), 1883–1923

FestLit Cluj ediția a 10-a

Zilele prozei ediția a 16-a







Evenimente la zi





6 ianuarie, Lansare de carte Gheorghe Glodeanu, Incursiuni în imaginarul ezoteric, la Satu Mare. Prezintă: G. Vulturescu, Al. Zotta, Ioan Nistor, Felician Pop. Moderator: Robert Laszlo

11 ianuarie, Lansare de carte Mihaela Ursa, Indisciplina ficțiunii, la BookCorner

11 ianuarie,la Tg. Mureș, Conferință despre Eminescu susținută de Valentin Marica

Luni, 16 ianuarie, ora 12, de Ziua Culturii Naționale– Conferință Alina Pamfil, Cu fața spre poezie. Recital poetic.

16 ianuarie: Alexandru Sfârlea și Silvia Bodea Sălăjan au participat la un eveniment dedicat lui Eminescu la Baroul avocaților din Oradea

Joi, 26 ianuarie Conferință Aurel-Teodor Codoban, Imperiul Comunicării revizitat

Vineri, 27 ianuarie, lansare de carte Ovidiu Pecican, Românii, la Librăria Humanitas

28 ianuarie, la Satu Mare, Poesis, evocare Ady Endre. Prezenți: Al. Cistelecan, Kocsis Francisko, Ion Mureșan, George Vulturescu, Robert Laszlo.

Luni, 30 ianuarie, la BCU, lansarea volumului Avram Iancu, făuritor de istorie naționalăde Mircea Popa. Alocuțiuni: Mircea-Gheorghe Abrudan, Ioan Bolovan, Pr. Ioan Chirilă, Tiberiu Groza, Mircea Muthu, Vasile Pușcaș și Vasile G. Dâncu. Recital poetic: Dorel Vișan.

ianuarie- Mircea Arman a primit Premiul Cea mai bună carte străină a anului de la Editura Morlacchi, Perugia pentru La Struttura dell imaginativo umano.

Joi, 2 februarie conferință Rodica Marian, Subiectul absolut al artei într-o perspectivă poetică.

marți, 14 februarie, ora 13, în sala de conferințe a Bibliotecii Județene ,,Petre Dulfu" Maramureș, lansarea volumului Camil Petrescu Interviuri. Participă Daniela Sitar-Tăut, Gheorghe Pârja.

Joi, 16 februarie, Întâlnire cu Ioan C ioba și cărțile sale. Prezintă Ionuț Țene, Ana Herța

23 februarie Horia Bădescu 80, la Centrul de cultură urbană.

24 febr. - Flavius Lucăcel și Daniel Săuca la emisiunea „Pauza mare” de la Radio România Internațional

joi, 9 martie,Conferință Ștefana și Ioan Pop-Curșeu, Vrăjitoria româneascăț la puterea a doua: judecăți terestre și celeste.

joi, 16 martie- Conferință Mihaela Mudure, „O doamnă pleacă, o doamnă vine" - „e ocomparatie între doua doamne din iubitul meu secol al XVIII-lea: Marica Brancoveanu (soția domnitorului martir) și Lady Mary Wortley Montagu, poeta, epistoliera, soția ambasadorului englez la Sublima Poarta între 1716 și 1718 . Marica "venea" spre Vest dinspre Est, iar Lady Mary "venea" spre Est dinspre Vest.” .

vineri, 17 martie, ora 13, în Sala Porolissum a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, întâlnire cu scriitorii și traducătorii israelieni Paul Farkas și Moshe B. Itzhaki. Va fi prezentată și cartea Emlékek a náci pokolból(Amintiri din iadul nazist) de Steinmetz Aladár (Kriterion, 2022). Parteneri: Asociația Scriitorilor din Județul Sălaj, Reprezentanța Zalău a filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România.

21 martie- serata de diplomație culturală organizată de Casa do Brasil la Facultatea de Studii Europene a UBB Cluj. Invitat de onoare: antropologul și diplomatul portughez Daniel Silva Perdigão, ex-reprezentant al Institutului Camões în România, alătuir de Ovidiu Pecican și Virgil Mihaiu. A urmat lansarea primului număr al trimestrialului Littera Nova editat la Madrid de poetul și traducătorul Eugen Barz

joi, 23 martie- Consiliul Județean Sălaj și Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj organizează trei întâlniri literare cu scriitoarea Mariana Gorczyca: de la ora 12.10, la Liceul Pedagogic „Gheorghe Șincai”, de la ora 13.10 la Colegiul Național „Silvania” și de la ora 16 la Reprezentanța Zalău a filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România (Instituția Prefectului, parter).

24 martie, ora 10, Alegeri.

26 martie– Conferință Ștefan Borbely, la Craiova: Nudismul în România interbelică.

Joi, 30 martie, o Întâlnire cu Mircea Gelu Buta, prilej cu care se vor lansa volumele sale publicate de Editura Școala Ardeleană.

30-31 martiela Zalău, cea de-a 15-a ediție a Zilelor revistei Caiete Silvane. Lecturi publice, ateliere de creație, lansări de carte, întâlniri cu cititorii. Viorel Mureșan, omagiat la 70 de ani.

marți 4 aprilie: Conferință Ruxandra Cesereanu despre Benjamin Fondane și al său Ulise.

vineri 7 aprilie - Conferință Menuț Maximinian: Poveștile Paștelui. Cu strămoşii în suflet, de la Nazaretul Bunei Vestiri la Ierusalimul Învierii. Invitaţi: Constantina Raveca Buleu, Andrei Marga, Olimpiu Nuşfelean

Sâmbătă, 9 aprilie, începând cu ora 12:00, o Întâlnire cu Ioan-Aurel Pop și cărțile sale publicate la Editura Școala Ardeleană: Instituții medievale românești și Hunedoreștii.

19 și 20 aprilie: Lansarea antologiei Poezia românească după 1945, realizată de Ion Pop și apărută la Editura Știința din Chișinău

27 aprilie- Conferință și lansare de carte Aurel-Teodor Codoban.

4 mai- Întâlnire cu Lars Saabye Christensen, invitat al Sandei Tomescu-Baciu

4-6 mai - la Zalău, a 21-a ediție a Festivalului internațional Primăvara Poeziei. A Költészet Tavasza. Spring of Poetry.Organizatori: Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Revista și Editura „Caiete Silvane”, sub egida Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România.

9 mai - Premiul Național Blaga la Lancrăm

11 maiFestival Blaga, organizat de Societatea Culturală Blaga și Biblioteca Județeană Octavian Goga

19 mai-Rondul de veghe al poeziei, la Turnul Croitorilor. în cadrul Zilelor Clujului

25 maiora 12– Conferință Nicolae Iuga, Ironia și sarcasmul în filosofie. Lansarea cărții Cu lanterna lui Diogene prin Facultatea de Filosofie, Ed. Tribuna, 2023.

25 mai, ora 11, Vernisajul Salonului scriitorilor clujeni, la Galeriile Steaua. Expoziția va rămâne deschisă și pentruFestLit.

25 mai,la Centrul de Cultură Urbană "C a s i no" lansarea volumului PRIN LANURILE ÎNSERĂRII al lui Marius Țion. Au prezentat : Constantina Raveca Buleu, Dumitru Cerna, Ion Cristofor, Dan Marius Drăgan, Constantin Zărnescu și Ionuț Țene, iar Adriana Berezovski a susținut un mini concert de muzică Fado și un recital liric.

7-9 iunie– FestLit Cluj ediția a 10-a. Formatul edițiilor precedente (vezi https://festlitcj.wordpress.com/)includea un Rond de gală al scriitorilor la deschiderea festivă a Festivalului; un masiv desant scriitoricesc în instituții de învățământ preuniversitar și universitar; o paradă a nominalizaților pentru Marele Premiu propuși de filiale; festivitatea de premiere. De fiecare dată, a fost vernisată o expoziție a scriitorilor-plasticieni (Salonul Scriitorilor). Continuitatea evenimentului a fost asigurată în perioada restricțiilor pandemice prin recitaluri și simpozioane online și, mai ales, prin editarea de antologii (pot fi consultate pe site-ul Filialei clujene: www.uniuneascriitorilor-filialacluj.ro).

Și ediția a zecea, deși mai modestă ca participare decât celelalte, a păstrat, în mare, acest format. Deschiderea festivă a avut loc în Sala Tonitza a Muzeului de Artă Cluj-Napoca. Au rostit cuvinte de salut Irina Petraș, Varujan Voganian, Gabriel Chifu. Recitalul a fost filmat și va putea fi urmărit curând, alături de alte imagini video din viața literară, pe youtube (contul filialei clujene: https://www.youtube.com/channel/UC3N0V3e55p8aRaA_HAVyo7A/videos). Tot la Muzeu, a putut fi vizitată și expoziția de grafică a Laurei Poantă, Cantemiresca 300, inspirată de Istoria ieroglifică. La sediul Bibliotecii Județene „Octavian Goga” Cluj, scriitorii s-au întâlnit cu tineri cititori, cu bibliotecari, într-un dialog fructuos pe tema lecturii, a cărții. La sediul Filialei, s-a lansat, cu bune, consistente intervenții ale participanților, volumul Lumea din cuvinte. Realitate și ficțiune. 60 de scriitori au răspuns invitației de a scrie despre această vastă și complexă temă Antologia poate consultată în pdf, pe site-ul Filialei, alături de celelalte volume apărute de-a lungul deceniului: Școala Ardeleană și începuturile modernității românești și Farmecul etimologiilor. Elogiu limbii române (2016), Literatura română – începuturi şi Literatură şi feminitate(2017), Transilvania din cuvinte (2018), volumul aniversar 70 (Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor și Almanahul literar/Steaua)(2019), Istoriile literaturii române (2020) și Scriitorul și Lumea (2021), Petrecere cu stil. Literatură și gastronomie (2022) – toate apărute la Editura Școala Ardeleană. Salonul scriitorilor a putut fi vizitat la Galeriile revistei Steaua. Un nou recital, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție centenară, filmat integral și el (de colegii Constantina Raveca Buleu, Menuț Maximinian, Andrei Gazsi), a închis ediția aniversară.

Noutatea adusă de această ediție este lansarea CONCURSULUI FestLit Cluj pentru tineri scriitori. Cum proiectul a fost lansat cu oarecare întârziere, filialele vor mai putea trimite, via email, propuneri (manuscrise) până la data limită de 1 septembrie 2023. Membrii juriului: Gabriel Chifu, Nicolae Oprea, Irina Petraș, Nicolae Prelipceanu, Răzvan Voncu, vor decide câștigătorul. Cartea va apărea la Editura Școala Ardeleană până la finele anului.



Joi, 15 iunie,ora 12, lansarea cărților despre poezia clujeană ale lui Constantin Cubleșan. Fiind 15 iunie, Mircea Popa va interveni în final cu o scurtă comunicare: Un articol necunoscut despre moartea și înmormântarea lui Eminescu.

20-21 iunie 2023,ZILELE REVISTEI DE CULTURĂ „NORD LITERAR”. Succes organizatorilor! Viață lungă vrednicei reviste!

marți, 27 iunie Întâlnire cu Nicolae Avram, prilej cu care se va lansa volumul său de poezie, Marea din spatele caselor de piatră cu acoperișul roșu, apărut la Editura Școala Ardeleană. Prezintă: Andreea Pop, Ion Mureșan, Adrian Mureșan, Ioan Pintea și Vasile G. Dâncu.

Joi, 29 iunie, ora 12, va fiReuniunea de vară. În deschidere, o triplă lansare de carte. Ion Mureșan, Al. Cistelecan, Akexandru Vlad. Partea a doua, Șezătoare literară în port popular. La șezătoare vom povesti despre viața la țară a scriitorilor și despre valori ale culturii populare.

Luni, 3 iulie, ora 12, la sediul filialei, Întâlnire cu Alexandru Sfârleași cărțile sale



31 august, ora 17, la Centrul de Cultură din Parcul Mare, Ziua limbii Române. Cuvinte despre cuvintele limbii române cu Irina Petraș, Oana Boc, Constantina Raveca Buleu, Victor Cubleșan, Vasile Igna. Recital Exerciții de admirație. Moment muzical.



Joi 7 septembrie ora 12Deschiderea stagiunii:

In memoriam Petru Poantă, Deschideri (interviuri, memorii) – 10 ani de la moarte.

Cărți la zi: Cornel Cotuțiu, Laura Poantă.

Reculegeri (septembrie 2022 - septembrie 2023): Ilderim Rebreanu, Ion Vlad, Ion Boloș, Miron Scorobete, Kiraly V. Istvan, Carmen Dărăbuș, Mircea Braga, Virgil Stanciu. La Galeriile Steaua: Expoziție Laura Poantă, Umbre. Oameni în mers.

Miercuri, 13 septembrie, Conferință Luigi Bambulea despre Geo Bogza.

Vineri, 15 septembrie, Lansare de carte și expoziție de fotografie Andrei Gazsi



Luni, in 18 sept.,ora 12,00, la BCU, lansarea Lucian Blaga, “Plin mi-e sufletul meu de tine, plin.” Scrisori către Elena Daniello.Cu o Introducere de Dr. HELENE RODICA DANIELLO. Ediţie îngrijită, note şi comentarii de Helene Rodica Daniello şi Ilie Rad. Prefaţă, notă asupra ediţiei şi bibliografie de ILIE RAD. Participă: Ioan-Aurel Pop si Ion Pop

Joi 21 septembrie: Cantemir în patru interpretări

Conferință Constantina Raveca Buleu: Doamnele Cantemireștilor

Ovidiu Pecican: Perspectivă istorică

Conferință Maria Vaida: Dinastia Cantemireștilor .

Laura Poantă: Cantemir și medicina. O interpretare grafică

22-29 septembrie -Festivalul Cărții pentru Copii și Adolescenți încolaborare cu Biblioteca Județeană Octavian Goga.

Joi - Vineri, 28-29 sept. – Zilele prozei. Joi, 28 sept., la Cluj-Napoca

Ora 12, la sediul Filialei – Colocviu/dezbatere: Rețetă pentru un roman bun. Atelier de prozatori. La FICT (Festivalul Internațional de carte Transilvania), în Piața Unirii: ora 14 – lansarea volumului de corespondență Lucian Blaga – Elena Daniello; ora 15 – Lansarea noii cărți a lui Alexandru Jurcan; ora 16 – Starea prozei – cu participarea prozatorilor și a criticilor literari – prezentări de carte, dialog cu cititorii. Vineri, 29 sept., la Bistrița– desant scriitoricesc la Colegiul Andrei Mureșanu. Lectură publică.

Miercuri 4 oct. Lansare de carte Ilie Rad, Viața ca un dar.

Vineri, 6 octombrie – Premiile Filialei

Joi, 12 octombrie– Rareș Moldovan și traducerea romanuluiUlise a lui Joyce. Discuție despre importanța acestei traduceri in cultura română, ca reflectare a „existenței vii și a dinamicii limbii române”

Vineri, 13 octombrie, la Desești cea de-a 44-a ediție a ”Serilor de poezie NICHITA STĂNESCU”. în curtea casei părintești a poetului Gheorghe Pârja. Invitatul de onoare al acestei ediții este scriitorul George Vulturescu.



13-15 octombrie - Zilele revistei Cronograf la Satu Mare.



12- 15 octombrie, la Ediția Jubileu a Festivalului Internațional de poezie de la Sighetu Marmației (1973-2023)

miercuri, 18 octombrie Întâlnire cu Gheorghe Săsărman

miercuri, 18 octombrie - În sala festivă a Liceului Tehnologic „Cserey-Goga” din Crasna, întâlnire literară cu profesori și elevi avându-i ca protagoniști pe membri ai Asociației Scriitorilor din Județul Sălaj (AS-SJ): Viorel Tăutan, Doina Ira-Tăutan, Ion Pițoiu-Dragomir, Alice Valeria Micu, Angela Maxim, Viorel Mureșan, Simone Györfi, Györfi-Deák György, Daniel Săuca. Manifestarea este susținută de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Liceul Tehnologic „Cserey-Goga”, Reprezentanța Zalău a filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România și Primăria comunei Crasna.

19-20 octombrie, la Bistrița, eveniment In honorem Aurel Rău. Școala din Josenii Bârgăului primește numele său. Participă Ion Pop, Adrian Popesscu, Mircea Gelu Buta.

vineri, 20 oct.,orele 12, la Poesis, lansare de carte George Vulturescu

joi, 26 oct., și, respectiv, vineri, 27 oct., două lansări de carte. autori: Daniela Sitar-Tăut și Alexandru Buican

joi, 26 octombrie, de la orele 10,00, la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” din Cluj-Napoca secția Zorilor, invitată Alice Valeria Micu și cărțile ei despre Plici



Joi, 2 nov.,la Book Corner:de la ora 19.00, întâlnire cu Balázs Imre József și cele mai recente volume ale sale: volumul de poezie „Nopți în zen” (Editura Cartea Românească, 2023/Éjszakák a zenben, 2022, traducere din maghiară de Kocsis Francisko) și volumul de studii literare „Rețele avangardiste, afilieri multiple” (Editura Tracus Arte, 2023). Invitați: Berki Tímea, Ion Pop și Emanuel Modoc

Marți, 7 noiembrie- Ruxandra Cesereanu despre Comentarius perpetuus. Parabole(Mircea Ivănescu & Rodica Braga), ediție îngrijită de Corin Braga



7 noiembrie, la sediul Centrului de Creație Satu Mare, Întâlnirea Scriitorilor Cenaclului Cronograf cu membrii Asociației


Scriitorilor din Județul Sălaj


Joi, 9 noiembrie– Conferință Ștefan Borbély: Mașinile noastre de scris. Piese de muzeu sau istorie afectivă?


Joi,16 noiembrie– Lansare de carte Editura Avalon

Joi, 23 noiembrie– Conferință Sanda Berce:Ficțiune ↔ (Real)itate ↔Ficționalizare.

Marți, 28 noiembrie – Lansare de carte Marcel Mureșeanu

Miercuri, 6 decembrie - Reuniunea de iarnă a scriitorilor: Moment Echinox 55; Lansarea albumului Salonul scriitorilor 15 (redactor Laura Poantă), urări vechi și noi, diverse

12 decembrie - Conferință Gheorghe Glodeanu. Lansare de carte . Prezentarea numărului pe decembrie al revistei Poesis, cu D. Păcuraru, George Vulturecu, Gh. Glodeanu



 



Categoria : Activități
Data adăugării : 2022-11-25




Apasă aici pentru a adauga produsul în coşul dumneavoastră de cumpărături


Recomandă unui prieten

126 afișări