Apasă aici pentru a revenii la pagina anterioară


011 Zile şi nopţi de literatură - NEPTUN



Ediţia a XI-a a Festivalului şi Colocviului Internaţional ZILE ŞI NOPŢI DE LITERATURĂ va avea loc la Neptun/ Mangalia, în perioada 08–11 iunie 2012. Evenimentul va reuni personalităţi culturale din numeroase ţări şi România.



ZILELE ŞI NOPŢILE DE LITERATURĂ au fost iniţiate de USR în 2002 ca un eveniment anual gândit să aducă laolaltă scriitori, jurnalişti, editori, traducători sub patronajul spiritual al lui Publius Ovidius Naso – considerat de câţiva istorici literari drept „primul poet român“. Fiecare ediţie a colocviului are o tematică asupra căreia participanţii sunt invitaţi să susţină dezbateri pe parcursul a trei sesiuni. Alte trei sesiuni de lecturi sunt dedicate poeţilor şi prozatorilor care citesc din opera lor şi ascultă fragmente din opera colegilor lor. Momentul central al evenimentului este decernarea celor două premii – Marele Premiul Ovidius şi Premiul Festivalului. Până la această ediţie, Jorge Semprun, Antonio Lobo Antunes, Amos Oz, Mario Vargas Llosa, Orhan Pamuk, Peter Esterhazy, Jean D’Ormesson, Milan Kundera, Alain Robbe-Grillet, Ismail Kadare, Tomaz Salamun, Cengiz Bektas, Andrei Codrescu, Yevgeny Yevtushenko, Irina Denezhkina, George Szirtes, Joey Goebel, Madeleine Thien, Ognjen Spahic s-au numărat printre laureaţi. La ediţiile din 2006 şi 2007 s-a mai acordat Premiul pentru promovarea literaturii române în traducere, editurilor Suhrkamp şi Gallimard. Joachin Garrigos, Marco Cugno, Alain Parruit Sean Cotter, Omar Lara și Kiril Kovaldji sunt laureaţii Premiului pentru traduceri din literatura română. Fiecare ediţie şi fiecare zi a evenimentului s-au dovedit a fi, până în prezent, o minunată oportunitate de împărtăşire a experienţelor creatoare din cele mai variate contexte culturale. Festivalul a devenit deja un eveniment semnificativ pe harta culturală a lumii.

Un volum al celei de-a XI-a ediţii a Festivalului, cuprinzând biografiile şi fotografiile participanţilor, va fi tipărit înaintea debutului manifestării. Va fi publicat, de asemenea, un volum cuprinzând poeme şi fragmente de proză în limba originală şi în traducere (română/ engleză/ franceză). Cele trei limbi de comunicare în cadrul evenimentului sunt engleza, franceza şi româna.



Tema Colocviului ediţiei din 2012 este:

Cenzura – Autocenzura.

Cenzura este totdeauna oficială şi uneori instituţională. Există din cele mai vechi timpuri şi în formele cele mai variate. Este anterioară libertăţii de expresie, rod, ea, al revoluţiilor burgheze, şi a avut drept sarcină curmarea acestei libertăţi, în materie de religie, cultură şi artă. Societăţile autoritare şi-au făcut din cenzură un aliat preţios iar totalitarismul comunist a folosit-o ca pe un instrument ideal în prefacerea realităţii după chipul şi asemănarea doctrinei marxist-leniniste. Autocenzura este personală şi morală. Este o formă de civilizaţie, un self-control, o manieră de compromis între noi şi ceilalţi. A fost pervertită de cenzură, care a făcut, dintr-o regulă autoimpusă, una impusă, şi, dintr-o formă de respect mutual între indivizi, o formă de dominare a individului de către societate.

Tema colocviului nostru din 2012 s-a născut din ideea că nici cenzura, nici autocenzura n-au dispărut neapărat o dată cu dispariţia comunismului. Instituţia ca atare, nelipsită din regimurile totalitare, chiar dacă n-a purtat niciodată în titulatură cuvântul cenzură, a ieşit din scenă, delegându-şi, oarecum pe furiş, atribuţiile sau îmbrăcând forme înşelătoare, cum ar fi acelea rezultate din austeritate economică, sau chiar refăcându-şi o bază ideologică la fel de limpede ca aceea din dictaturile de stânga sau de dreapta, militare, civile sau religioase, prin adoptarea principiului politicii corecte sau sacrificând pe altarul fundamentalismelor de tot soiul. Autocenzura a supravieţuit şi ea colapsului comunismului, fie ca reflex condiţionat, din inerţie, fie ca necesitate de autoapărare în condiţiile noilor tipuri de cenzură din postcomunism.


Din aceste motive şi din altele, ni s-a părut potrivită o dezbatere pe o temă veche şi, vai, pururi nouă.




În cadrul Festivalului se vor decerna două premii:

– Marele Premiu OVIDIUS (în valoare de 10.000 Euro);

– Premiul Festivalului, acordat unui tânăr scriitor (în valoare de 5.000 Euro).

Laureaţii sunt desemnaţi de către Juriul Festivalului.


Categoria : Activități
Data adăugării : 2012-01-19




Apasă aici pentru a adauga produsul în coşul dumneavoastră de cumpărături


Recomandă unui prieten